Zoekveld

Deelstaten moeten tekort multidisciplinaire centra en logopedie in scholen aanpakken (KCE)
29/04/2025 - 12:34

Kinderen met een verstandelijke beperking en autismespectrumstoornis hebben baat bij multidisciplinaire logopedie, maar de deelstaten moeten het grote tekort aan ambulante multidisciplinaire centra en logopedie in scholen aanpakken. Dat stelt het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE). In afwachting kan terugbetaling van monodisciplinaire logopedie tijdelijk worden verlengd.

Het KCE legt uit dat kinderen met spraak- en taalontwikkeling gebaat kunnen zijn met logopedie. Sommige logopedisten werken individueel, anderen maken deel uit van een multidisciplinair team met onder meer artsen, psychologen en kinesitherapeuten. Voorbeelden zijn de Centra voor ambulante revalidatie (CAR) en de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) op school. Een kind kan ook zelf logopedie krijgen op school, vo oral dan in het buitengewoon onderwijs.

"Of en door wie logopedie terugbetaald wordt, kan variëren", aldus het KCE. Zo staat de federale overheid in voor de individuele logopedie, terwijl de deelstaten logopedie in de multidisciplinaire revalidatiecentra en op school financieren. Sinds 1 september vorig jaar wordt monodisciplinaire logopedie terugbetaald aan kinderen met een IQ lager dan 86. Kinderen met een IQ van 70 of lager hebben vanaf 1 juli wel de bevestiging nodig van een erkend CAR of ze baat hebben bij monodisciplinaire logopedie.

Logopedie door een individuele logopedist wordt voor kinderen met bepaalde neurologische ontwikkelingsstoornissen niet terugbetaald, omdat de federale overheid de behandeling in een multidisciplinair centrum voor hen meer geschikt vindt. De wachttijden voor de multidisciplinaire centra zijn echter erg lang zijn en de centra zijn ook ongelijkmatig over het land verdeeld. Ook zou het aanbod op scholen niet volstaan. Ouders, belangenverenigingen en zorgverleners pleiten voor de terugbetaling van monodisciplinaire logopedie in de plaats van of aanvullend op multidisciplinaire revalidatie of begeleiding op school.

Het KCE stelde vast dat de multidisciplinaire aanpak te verkiezen is bij kinderen met een verstandelijke beperking en autismespectrumstoornissen (ASS). "Slechts in een beperkt aantal gevallen kan hen, na een multidisciplinaire evaluatie, monodisciplinaire logopedie voorgesteld worden. Kinderen met een IQ boven 70, en kinderen met ADHD, moeten tot beide soorten logopedie toegang kunnen hebben afhankelijk van hun noden", klinkt het.

Volgens het KCE is het primordiaal dat de deelstaten het grote tekort aan ambulante multidisciplinaire centra aanpakken door de capaciteit uit te breiden en de centra goed te spreiden. In afwachting van voldoende capaciteit kan de terugbetaling van de monodisciplinaire logopedie bij kinderen met een IQ van 70 of lager tijdelijk worden verlengd. "Deze tijdelijke oplossing mag er wel niet toe leiden dat de uitbreiding van de multidisciplinaire capaciteit verder vertraging oploopt. Voor kinderen met ASS is een voorafgaande multidisciplinaire evaluatie steeds aangewezen."

bron: belga