
Foto: Shutterstock
Zal immunotherapie chirurgie vervangen bij de behandeling van bepaalde kankers? Volgens een studie die werd gepresenteerd op het Amerikaanse congres voor oncologie (AACR) en gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, lijkt die mogelijkheid dichterbij dan ooit.
Er is aangetoond dat immunotherapie een volwaardig alternatief kan vormen voor chirurgie, radiotherapie en chemotherapie bij solide tumoren met een defect in het DNA-herstelmechanisme (mismatch repair, MMR-deficiëntie). Deze innovatieve behandeling zou het behoud van organen mogelijk maken en de bijwerkingen van conventionele therapieën beperken. Volgens de onderzoekers kan zo de levenskwaliteit behouden blijven, terwijl volledige genezing van de ziekte mogelijk is, met behoud van de functionele zelfstandigheid van de patiënt.
Deze fase 2-studie bouwt voort op eerder onderzoek waarbij alle patiënten met rectumkanker die werden behandeld met dostarlimab (een anti-PD1-immunotherapie) een volledige klinische respons vertoonden.
De studie omvatte 103 patiënten, waarvan 49 met rectumkanker en 54 met andere niet-rectale tumoren (zoals gastro-oesofageale, hepato-biliaire, colontumoren, urogenitale en gynaecologische kankers). Zes maanden lang kregen zij behandeling met dostarlimab. In 80% van de gevallen leidde de immunotherapie tot een volledige respons, waardoor chirurgie, chemotherapie en radiotherapie overbodig werden.
Bij 84 patiënten werd volledige tumorverdwijning vastgesteld, waarvan er 82 een operatie konden vermijden. Dankzij gebruik van circulerend tumor-DNA (ctDNA), via de Haystack MRD™-methode, kon een volledige respons al na gemiddeld 1,4 maand worden aangetoond, wat het belang van deze niet-invasieve opvolgingsmethode onderstreept.
Volgens de onderzoekers kunnen deze resultaten het therapeutisch landschap in de oncologie ingrijpend veranderen.
Wil je ook een korte uitleg over wat MMR-deficiëntie of anti-PD1 betekent?
Nonoperative Management of Mismatch Repair–Deficient Tumors