
Hoewel gezondheidsautoriteiten aanraden om zich te beperken tot één à twee glazen alcohol per dag, met alcoholvrije dagen tussendoor, tonen Braziliaanse onderzoekers aan dat zelfs dat mogelijk al te veel is...
De studie werd uitgevoerd bij 1.781 personen, die gemiddeld 75 jaar oud waren op het moment van hun overlijden, en bij wie een hersenautopsie werd uitgevoerd. De onderzoekers analyseerden hersenweefsel op schade, met name op kluwens van tau-eiwitten. Ze maten ook het hersengewicht en de lichaamslengte van de deelnemers, terwijl familieleden informatie gaven over hun alcoholgebruik.
De deelnemers werden ingedeeld in vier groepen: geheelonthouders (965), matige drinkers (319), zware drinkers (129, met meer dan 8 glazen per week), en voormalige zware drinkers (368). Eén glas stond gelijk aan 14 gram alcohol (ongeveer 350 ml bier, 150 ml wijn of 45 ml sterke drank). Hersenbloedvatschade werd vastgesteld bij 40% van de geheelonthouders, 45% van de matige drinkers, 44% van de zware drinkers en 50% van de voormalige zware drinkers.
Na correctie voor verstorende factoren (zoals leeftijd, roken en lichamelijke activiteit), bleek dat zware drinkers 133% meer kans hadden op hersenschade, voormalige zware drinkers 89% en matige drinkers 60%. Ook het risico op tau-eiwitkluwens, die geassocieerd worden met de ziekte van Alzheimer, was hoger bij (voormalige) zware drinkers.
Eerder overmatig alcoholgebruik bleek ook verband te houden met een lagere verhouding tussen hersenmassa en lichaamsmassa, en met cognitieve achteruitgang. Bovendien stierven zware drinkers gemiddeld 13 jaar eerder. De onderzoekers benadrukken het belang van het voorkomen van overmatig alcoholgebruik om de hersengezondheid te beschermen.
Association Between Alcohol Consumption, Cognitive Abilities, and Neuropathologic Changes