
Foto: Shutterstock
Omdat vaccinatiecampagnes vaak op beperkte belangstelling stuiten, bedachten Finse en Amerikaanse onderzoekers een origineel alternatief om de verspreiding van bepaalde virussen tegen te gaan: kauwgom. En het blijkt te werken!
Gebaseerd op eerder onderzoek — momenteel in klinische proeven — waarbij werd aangetoond dat een vermindering van meer dan 95% van SARS-CoV-2 in speeksel en neus-keelstalen van COVID-19-patiënten mogelijk is via een gelijkaardige methode, testten de onderzoekers nu kauwgom gemaakt van lablabbonen (Lablab purpureus). Deze kauwgom bleek in staat om twee herpesvirussen (HSV-1 en HSV-2) én twee griepstammen van het type A (H1N1 en H3N2) te neutraliseren.
Lablabbonen bevatten van nature een antiviraal eiwit, FRIL genaamd. Dankzij een slimme formulering in de kauwgom kon deze FRIL-eiwit op een doeltreffende en gestage manier worden vrijgegeven op de plekken waar het virus toeslaat.
Slechts 40 milligram van dit FRIL-eiwit, verwerkt in een kauwgomtablet van twee gram, volstaat om een virale lading met meer dan 95% te reduceren — een effectiviteit die vergelijkbaar is met die in het eerdere onderzoek naar SARS-CoV-2.
De kauwgom werd geproduceerd volgens de klinische kwaliteitsnormen van de Amerikaanse FDA voor farmaceutische producten, en de veiligheid ervan werd bevestigd in verschillende evaluaties.
De lablabboonpoeder blijkt bovendien ook een veelbelovend middel te zijn tegen vogelgriep, die momenteel zwaar toeslaat in Noord-Amerika. Alleen al in de voorbije drie maanden werden 54 miljoen vogels getroffen door de H5N1-variant, en er zijn ook menselijke gevallen gemeld in de VS en Canada.
Eerdere studies toonden ook aan dat deze bonenpoeder doeltreffend is tegen de H5N1- en H7N9-virussen — beide influenza A-stammen die verantwoordelijk zijn voor vogelgriep bij mens en dier. Momenteel wordt gewerkt aan het integreren van deze poeder in het voer van pluimvee, om de verspreiding van de vogelgriep beter onder controle te krijgen.