Zoekveld

Apps tegen opioïdenverslaving
09/12/2024 - 09:41
Foto: Shutterstock

In een studie is onderzocht of het gebruik van een App op een smartphone naast een behandeling tegen opioïdenverslavingsstoornissen nuttig kan zijn.

De onderzoekers analyseerden gegevens die tussen 2020 en 2023 werden verzameld van een cohort van 600 mensen met een opioïdenafhankelijkheidstoornis. Naast een medische behandeling kregen de deelnemers de keuze om al dan niet hulp te krijgen van een app op hun smartphone.

Patiënten die ervoor kozen om de app te gebruiken, rapporteerden significant minder dagen opioïdengebruik aan het einde van de behandeling dan degenen die dat niet deden.  De analyse liet ook zien dat patiënten met de App ook significant meer kans hadden om hun behandeling langer vol te houden in vergelijking met degenen met alleen medische behandeling (gemiddelde duur [EC]: 290,2 [109,4] dagen versus 236,1 [128,1] dagen; β = 51,91; 95% CI, 33,86 tot 69,95).

Voor de auteurs suggereren deze resultaten dat de toevoeging van App aan medische behandeling aanzienlijke klinische voordelen zou kunnen bieden voor patiënten die moeilijkheden ondervinden bij het verkrijgen van toegang tot zorg.

Het uitbreiden van de beschikbaarheid van deze aanpak zou kunnen helpen bij het verminderen van de maatschappelijke, economische en persoonlijke last die gepaard gaat met opioïdengebruik. Deze gegevens ondersteunen de integratie van deze strategie in de klinische praktijk om de therapietrouw en de effectiviteit van de behandeling te verbeteren bij de behandeling van stoornissen in het gebruik van opioïden.

Smartphone App–Based Contingency Management and Opioid Use Disorder Treatment Outcomes