Al 150 bedrijven hebben zich geëngageerd om deel te nemen aan de nieuwe campagne 'Onderneming met een groot hart' van Rode Kruis Vlaanderen. Dat meldt de organisatie dinsdag. Eén van de bedrijven die meedoet, is het farmaceutische bedrijf Sanofi.
De campagne werd in mei van dit jaar samen met werkgeversorganisatie Voka opgezet. Bedoeling is om meer mensen aan te trekken plasma te doneren. "Bij bedrijven is nog een groot potentieel aan mensen die plasmadonor zouden kunnen worden", zegt Jan Poté, woordvoerder van Rode Kruis Vlaanderen. "In Finland bijvoorbeeld komt 20 procent van alle donaties via bedrijven. Bij ons ligt dat percentage op 3 procent: er is dus zeker nog een groeimarge."
Sinds de lancering hebben 150 bedrijven zich geregistreerd voor de campagne, goed voor ruim 600 extra plasmadonaties. De bedrijven krijgen allemaal het label 'Onderneming met een groot hart'. In mei volgend jaar wordt aan de bedrijven wiens werknemers relatief het meest hebben gedoneerd, het label 'Onderneming met het grootste hart' uitgereikt.
Een van die bedrijven is Sanofi, dat al zes jaar 'bloedplasmadagen' organiseert voor haar werknemers. Werknemers kunnen tijdens de werkuren bloed, of in dit geval plasma, gaan doneren. Deze week komt zo een twintigtal werknemers uit de vestiging van Diegem langs om een donatie te doen.
"De aanleiding om ermee te starten was het contact dat we gehad hebben met een patiënte die enorm veel plasma nodig had om haar ziekte te bestrijden", vertelt Evi Dekegel, communicatieverantwoordelijke bij Sanofi. "We vinden het erg belangrijk om ook op deze manier bij te dragen aan de gezondheid en het welzijn van de patiënten. We proberen de werknemers daarnaast te motiveren om ook, los van onze bloedplasmadagen, de rest van het jaar te doneren."
Tot en met 2029 heeft Rode Kruis Vlaanderen als doel om jaarlijks 5 procent meer plasma op te halen, zo is afgesproken met de federale overheid. Zo wil de organisatie op termijn zelfvoorzienend zijn op vlak van plasma - zoals al het geval is voor bloed - en dus minder of zelfs niet meer afhankelijk zijn van het buitenland voor plasmaleveringen. Daarvoor zijn jaarlijks vijf- à zesduizend nieuwe donoren nodig.
Om het doel te bereiken, werkt Rode Kruis Vlaanderen aan de bouw van twee nieuwe donorcentra per jaar. Nu heeft de organisatie er 14, tegen 2029 moeten er dat 24 zijn. De bouw van de centra zit op schema: in het voorjaar van volgend jaar opent het eerste in Oudenaarde.
Plasma wordt voornamelijk gebruikt als grondstof in medicijnen, bijvoorbeeld voor patiënten met immuunstoornissen, hemofilie, kanker of de ziekte van Parkinson. Ook bij accute situaties, zoals wanneer iemand grote brandwonden heeft, wordt plasma ingezet.
bron: belga