
Foto: Shutterstock
Een team van onderzoekers heeft een innovatieve methode ontwikkeld waarmee het mogelijk zou kunnen worden om medicijnen die momenteel via infuus worden toegediend, om te zetten naar orale behandelingen — met name voor aandoeningen zoals hersenkanker en de ziekte van Alzheimer.
Momenteel moeten complexe en grote geneesmiddelen via intraveneuze infusie worden toegediend, omdat orale opname door de cellen erg moeilijk is. De nieuwe methode, "endocytische medicinale chemie" genoemd, maakt gebruik van een geoptimaliseerd gebruik van de CD36-receptor op het celoppervlak — een receptor die tot nu toe vooral bekend was om zijn rol in het vetmetabolisme. Het onderzoeksteam toonde aan dat deze aanpak een efficiënte cellulaire opname mogelijk maakt van polaire en grote chemische verbindingen, wat de huidige ontwikkelingsparadigma’s voor geneesmiddelen fundamenteel verandert.
Volgens de onderzoekers zou deze strategie niet alleen orale toediening van intraveneuze medicijnen mogelijk maken, maar ook de doorgang van deze medicijnen door de bloed-hersenbarrière vergemakkelijken. Dit opent de deur naar veel ruimere behandelingsmogelijkheden voor uiteenlopende neurologische aandoeningen.
De mogelijke implicaties zijn aanzienlijk en dwingen tot een herziening van de effectiviteit, toxiciteit en farmacokinetiek van huidige behandelingen. Op lange termijn zou deze technologie ook de weg kunnen vrijmaken voor een nieuw tijdperk van gepersonaliseerde en precieze geneeskunde, afgestemd op de specifieke biologie van elke patiënt.
CD36-mediated endocytosis of proteolysis-targeting chimeras