De stijging van het aantal zelfmoorden in de Verenigde Staten onderstreept de dringende behoefte aan effectieve preventiemaatregelen. Hoewel telegeneeskunde de toegang tot geestelijke gezondheidszorg heeft vergemakkelijkt, blijft de specifieke impact ervan op suïcides onzeker.
Het doel van dit onderzoek was om na te gaan of virtuele geestelijke gezondheidszorg gepaard gaat met een vermindering van het aantal individuele suïcidale voorvallen (ISE's) bij veteranen die onlangs uit actieve dienst zijn ontslagen.
Een nationaal Veterans Health Administration cohort werd bestudeerd, inclusief veteranen die geestelijke gezondheidszorg ontvingen tussen maart 2020 en december 2021. Deelnemers hadden actieve dienst voltooid tussen maart 2019 en december 2020 en waren gediagnosticeerd met depressieve stoornis, stoornis in middelengebruik of posttraumatische stressstoornis.
De analyse, uitgevoerd tussen mei en oktober 2023, gebruikte het percentage bezoeken aan de geestelijke gezondheidszorg dat virtueel werd uitgevoerd om de impact van deze bezoeken op IMT's in te schatten: niet-fatale zelfmoordpogingen, opzettelijke zelfbeschadiging of overlijden door zelfmoord.
Van de 66.387 bestudeerde datasets vertegenwoordigden virtuele bezoeken gemiddeld 44,6% van de consulten in de geestelijke gezondheidszorg. De resultaten toonden aan dat een toename van het aantal virtuele consulten met 1% gepaard ging met een afname van het aantal SIE's met 2,5%.
Deze retrospectieve studie, gebaseerd op een experimenteel quasi-model, geeft aan dat een grotere toegang tot virtuele zorg een belangrijke rol zou kunnen spelen bij de preventie van suïcidaal gedrag bij veteranen en onderstreept de potentiële waarde van telezorg bij het beheer van suïcidale risico's.