Het voorbije jaar kon Rode Kruis-Vlaanderen rekenen op 11,5 procent meer plasmadonaties dan het jaar voordien. Daarmee is het vooropgestelde doel voor 2024 behaald, maar het cijfer maakt ons land nog niet zelfvoorzienend wat plasma betreft. Voor bloeddonaties is België wel zelfvoorzienend, er waren ruim 228.600 bloeddonaties. Dat blijkt woensdag uit cijfers van Rode Kruis-Vlaanderen.
In 2024 zorgden 148.681 bloeddonoren bij Rode Kruis-Vlaanderen voor 228.624 donaties van bloed. Dat is een daling van 4,6 procent aan donaties ten opzichte van het jaar voordien. Maar de daling zorgde niet voor een probleem: Rode Kruis-Vlaanderen kon op elk moment voldoen aan de vraag naar de verschillende bloedgroepen. Er was nooit een tekort, al was de voorraad van minder frequente bloedgroepen soms w el laag.
Wat bloedplasma betreft werd de doelstelling opgezet om jaarlijks zowat 5 procent extra plasma in te zamelen. Die werd in 2024 behaald. 50.732 plasmadonoren waren goed voor 162.096 donaties. Vlaanderen is niet zelfvoorzienend voor plasma en deels aangewezen op plasma uit het buitenland. Plasma wordt onder meer gebruikt voor de productie van levensreddende medicatie, zoals voor mensen die lijden aan bepaalde (auto)immuunziekten.
"De vraag naar plasma stijgt al jaren en zal blijven stijgen", zegt Philippe Vandekerckhove, CEO van Rode Kruis-Vlaanderen. "België wil zijn afhankelijkheid van het buitenland verminderen, om de betaalbaarheid en de bevoorrading van de levensreddende medicatie op basis van plasma te kunnen verzekeren. Zo zullen we in 2025 opnieuw 5 procent meer plasma moeten inzamelen. Rode Kruis-Vlaanderen is dan ook continu op zoek naar extra donoren."
Rode Kruis-Vlaanderen roept donoren opnieuw op om hun voornemens voor 2025 vast te leggen. Dat kan via het Doneerdoel, waarbij donoren aan het begin van het jaar zelf vooropstellen hoe vaak ze bloed of plasma willen doneren. Plasma geven kan om de twee weken, bloed geven kan maar vier keer per jaar. Rode Kruis-Vlaanderen vraagt donoren om steeds een afspraak te maken via het donorportaal of telefonisch via 0800/777 00.
bron: belga