De Onafhankelijke Ziekenfondsen (Helan, Partenamut en Freie Krankenkasse) hebben dinsdag opgeroepen tot een beter preventiebeleid in België. Dat meldt de organisatie zelf. Het zal ook het onderwerp zijn van haar symposium dinsdag.
De ziekenfondsen hameren op een beter preventiebeleid omdat de gemiddelde jaarlijkse gezondheidsuitgaven voor mensen met een chronische aandoening zeven keer hoger liggen dan voor mensen zonder. Bijna 22 procent van de leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen wordt momenteel behandeld voor een chronische aandoening. Concreet gaat het om aandoeningen als hartziekten, hypertensie, kanker, diabetes en luchtwegaandoeningen.
Volgens de ziekenfondsen wordt er onvoldoende geïnvesteerd in preventieve maatregelen. Zo zou België 2 procent van haar zorgbudget aan preventie besteden, wat lager ligt dan de doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van 5 procent en lager dan het Europese gemiddelde van 3 procent.
Ook is het huidige preventiesysteem te sterk versnipperd over de verschillende bevoegdheden en bestuursniveaus, vinden de ziekenfondsen. Het gebrek aan coördinatie tussen de federale en de regionale overheden vinden ze ook problematisch. Daarbij wordt er ook gevraagd voor meer betrokkenheid van ziekenfondsen bij het beleid, omdat zij een cruciale rol hebben, zoals het verschaffen van data en het organiseren van bewustmakingscampagnes.
"Er is dringend nood aan meer samenwerking tussen betrokken sectoren, waarbij een 'health in all policies'-aanpak nodig is", klinkt het bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen. "Deze aanpak bevordert samenwerking tussen verschillende beleidsdomeinen, met gemeenschappelijke doelstellingen, strategieën en budgetten."
bron: belga