Zoekveld

Mondgezondheid: niet te verwaarlozen!
10/09/2024 - 10:47
Foto: Shutterstock

De rol van bacteriën bij de ontwikkeling van afstandsziekten zoals hartaandoeningen is algemeen bekend. Een Aziatisch team heeft aangetoond dat deze negatieve invloed invloed heeft op ons hele lichaam.

Parodontale aandoeningen, die het tandvlees en de tandweefsels aantasten, zijn wereldwijd een van de meest voorkomende mondaandoeningen. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door de ophoping van bacteriële biofilm rond de tanden en kan leiden tot tandverlies als het niet behandeld wordt. De ontstekingseffecten van parodontale bacteriën, met name Aggregatibacter actinomycetemcomitans (A. actinomycetemcomitans), zijn echter niet beperkt tot de mondholte en kunnen systemische gevolgen hebben. Verschillende onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen deze bacterie en reumatoïde artritis (RA), maar de onderliggende mechanismen blijven slecht begrepen.

In een onderzoek dat in augustus 2024 werd gepubliceerd, hebben onderzoekers van de Tokyo Medical and Dental University dit verband verder onderzocht met behulp van een diermodel van RA. Door muizen te infecteren met A. actinomycetemcomitans zagen ze een verergering van de artritissymptomen, zoals cellulaire infiltratie in de gewrichten en verhoogde niveaus van de ontstekingscytokine IL-1β.

Ze toonden aan dat deze verergering kon worden tegengegaan door toediening van clodronaat, een middel dat macrofagen verwijdert, wat suggereert dat deze immuuncellen een centrale rol spelen in de door infectie veroorzaakte ontstekingsreactie.

Bovendien activeerde de infectie het inflammasoom, een essentieel complex in de immuunrespons, en de caspase-11-deficiënte muizen vertoonden minder ernstige symptomen, wat de sleutelrol van dit eiwit in de verergering van RA bevestigt.

Deze resultaten maken de weg vrij voor gerichte behandelingen, niet alleen voor RA, maar ook voor andere systemische ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer.



Bron: Nature