Een internationale groep onderzoekers heeft het belang vastgesteld van een vezelrijk dieet in de strijd tegen niet alleen darminfecties, maar ook longontstekingen en hersenvliesontstekingen.
Door het darmmicrobioom van meer dan 12.000 mensen uit 45 landen te analyseren met behulp van kunstmatige intelligentie, hebben de onderzoekers een microbiotische "signatuur" geïdentificeerd die het risico op kolonisatie door Enterobacteriaceae kan voorspellen.
Onder de 135 bacteriesoorten die als beschermend werden geïdentificeerd, onderscheidt Faecalibacterium zich door de productie van korteketenvetzuren uit de fermentatie van voedingsvezels. Deze verbindingen spelen een cruciale rol bij het beperken van infecties door pathogene bacteriën.
De resultaten van het onderzoek suggereren dat een verhoogde inname van voedingsvezels, zoals groenten, peulvruchten en volkoren granen, de groei van gunstige bacteriën bevordert en de groei van schadelijke bacteriën vermindert. Klebsiella pneumoniae, een bacterie die verantwoordelijk is voor longontstekingen, hersenvliesontstekingen en andere infecties, baart wereldwijd zorgen vanwege de toenemende antibioticaresistentie. Daarentegen zouden probiotica, die het darmmilieu niet direct beïnvloeden, minder effectief zijn bij het voorkomen van infecties.
Preventie door aanpassing van het darmmilieu is daarom een onmisbaar wapen. In tegenstelling tot eerdere hypotheses hebben de onderzoekers aangetoond dat 172 bacteriesoorten kunnen samenleven met Enterobacteriaceae, wat de effectiviteit van strategieën gebaseerd op concurrentie om voedingsstoffen in twijfel trekt. Het is dus essentieel om pathogenen te evalueren in de bredere context van het darmmicrobioom, in plaats van als geïsoleerde entiteiten.
Ecological dynamics of Enterobacteriaceae in the human gut microbiome across global populations