Zoekveld

Brusselse ziekenhuizen staan er financieel slechter voor dan gemiddeld
12/11/2024 - 02:43
Foto: Shutterstock

De Brusselse ziekenhuizen staan er financieel slechter voor dan de ziekenhuizen in de andere landsdelen. Dat blijkt uit een analyse van Gibbis, de koepel van de Brusselse ziekenhuizen en zorginstellingen. Het sociale profiel van patiënten is doorslaggevend, zegt directeur Dieter Goemaere.

Belfius maakte vrijdag de resultaten van zijn jaarlijkse analyse van de ziekenhuisfinanciën bekend. Rooskleurig zijn die cijfers niet: van de 89 algemene ziekenhuizen in ons land sloten er 34 het jaar 2023 af in de rode cijfers, goed voor bijna 34 procent. In totaal tekenden ze een gewoon bedrijfsresultaat op van -174 miljoen euro.

De grootbank splitst die resultaten niet op per landsdeel. Gibbis, de koepel van Brusselse ziekenhuizen en zorginstellingen, verzamelde wel cijfers voor het eigen gewest, en daaruit blijkt dat de hoofdstad er nog wat slechter aan toe is dan het gemiddelde.

Van de twaalf ziekenhuizen waarvoor Gibbis cijfers kreeg - in totaal zijn er dertien op het Brusselse grondgebied - tekenden er zeven rode cijfers op in 2023, goed voor 58 procent van het totaal. Voor heel België was dat dus maar 34 procent. Die cijfers houden bovendien rekening met uitzonderlijke opbrengsten, zoals inhaalbedragen van eerdere jaren. Zonder die meevallers eindigt bijna 67 procent van de Brusselse ziekenhuizen onder de lat. Driekwart van de ziekenhuizen kampt met een tekort. Alles samen tekenden ze in 2023 een verlies op van 86 miljoen euro.

Volgens directeur ziekenhuizen en hoofdeconoom bij Gibbis Dieter Goemaere ligt het sociaal profiel van de patiënten aan de basis van de slechte cijfers. De Brusselse ziekenhuizen tellen in verhouding tot Vlaanderen en Wallonië meer kwetsbare patiënten zoals daklozen, sociaal geïsoleerde personen, asielzoekers of mensen met een laag inkomen. Dat houdt niet alleen in dat het moeilijker is om facturen betaald te krijgen, maar ook dat patiënten niet altijd even snel uit het ziekenhuis kunnen worden ontslagen. Goemaere heeft het voorbeeld van een recente schurftuitbraak. "Na een initiële korte behandeling moeten patiënten zich gedurende een periode elke dag douchen met een speciaal product, maar hoe doe je dat wanneer je op straat leeft?"

Daarnaast kampen de Brusselse ziekenhuizen met een pensioenprobleem. De publieke ziekenhuizen staan deels in voor de pensioenen van gepensioneerde statutaire personeelsleden, en in Brussel zijn in verhouding meer publieke ziekenhuizen dan in de andere gewesten. Volgens Goemaere is er momenteel een financieringskloof van 32 miljoen euro, en neemt die nog toe. Dat zowel Brussel als de federale staat momenteel zonder regering zitten, helpt niet, zegt hij. Een hervorming dringt zich op en zou deel kunnen uitmaken van een pensioenhervorming van de volgende federale regering, maar die lijkt nog even op zich te laten wachten.

De financiële situatie in de Brusselse ziekenhuizen is niet alleen voor Brusselaars van belang. De zorginstellingen in de hoofdstad kennen veel patiënten uit de andere landsdelen, benadrukt Goemaere. Het gaat dan om Vlamingen en Walen die in Brussel werken en er voor of na het werk op consultatie gaan, maar ook om patiënten die in de rand wonen en bij een spoedinterventie automatisch naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis - vaak in Brussel - worden vervoerd.

bron: belga