Zoekveld

Stikstofvervuiling maakt hooikoorts erger
22/04/2025 - 12:09

Graslanden die bemest zijn met stikstof produceren tot zes keer meer stuifmeel dan graslanden die niet bemest zijn met stikstof. Daardoor ondervinden hooikoortspatiënten meer impact, blijkt dinsdag uit nieuw onderzoek van KU Leuven, UAntwerpen en Sciensano.

Onderzoekers van KU Leuven, UAntwerpen en gezondheidsinstituut Sciensano onderzochten of stikstofvervuiling, afkomstig van bijvoorbeeld verkeer of landbouw, ook bijdraagt aan de ernst van pollenallergie of hooikoorts. De onderzoekers verzamelden pollen uit graslanden in België, zowel met als zonder stikstofbemesting. In totaal werden vijftig Belgische graslanden met elkaar vergeleken.

Vervolgens werden de stuifmeelstalen getest bij twintig volwassen hooikoortspatiënten. Daarbij werd onder andere gekeken naar hoe sterk hun afweercellen reageerden op de pollen, en hoeveel antistoffen ze in hun bloed hadden. Zo konden de onderzoekers nauwkeurig bepalen welk stuifmeel het meest allergisch maakt, los van andere invloeden.

"Wat we vonden, was opvallend", vertelt onderzoekster Paulien Verscheure (KU Leuven). "Graslanden die met stikstof waren bemest, produceerden niet alleen zes keer meer stuifmeel, maar dat stuifmeel lokte ook sterkere immuunreacties uit bij hooikoortspatiënten."

Het is al langer geweten dat stikstof een negatieve impact heeft op de biodiversiteit, maar dit onderzoek toont voor het eerst de mogelijke directe impact op de volksgezondheid. "De studie belicht een aspect van stikstofvervuiling dat tot nu toe onbekend was en toont nieuwe, negatieve gevolgen van stikstofverrijking", stelt professor Tobias Ceulemans (UAntwerpen en KU Leuven).

bron: belga