Zoekveld

Slaap: verschillen tussen mannen en vrouwen...
26/11/2024 - 12:41

Mannen en vrouwen zijn niet gelijk in de armen van Morpheus. Dat zou je denken als de resultaten die een Amerikaans team op muizen heeft verkregen, overdraagbaar zijn op mensen...

De studie toont aan dat vrouwtjes minder slapen, vaker wakker worden en minder rust krijgen dan mannetjes. Deze resultaten benadrukken significante biologische verschillen tussen de seksen als het gaat om slaap, met grote gevolgen voor biomedisch onderzoek, dat van oudsher gericht is op mannen.

Bij mensen worden deze verschillen vaak toegeschreven aan sociaal-culturele factoren, maar de resultaten suggereren dat biologische factoren een belangrijkere rol spelen dan eerder werd gedacht. De studie onderzocht 267 muizen van de “C57BL/6J” stam, waarbij sensoren werden gebruikt om slaappatronen te meten. De mannetjes sliepen gemiddeld 670 minuten per dag, een uur meer dan de vrouwtjes, met meer niet-REM slaap, die cruciaal is voor het herstel van het lichaam. Vrouwtjes hadden daarentegen meer gefragmenteerde slaap, een fenomeen dat ook werd waargenomen bij andere diersoorten, waarschijnlijk gekoppeld aan een evolutionaire rol van verhoogde waakzaamheid voor de verzorging van jongen.

Hormonen zoals cortisol en schommelingen in oestrogeen en progesteron hebben ook invloed op deze verschillen. Vrouwen rapporteren bijvoorbeeld vaak een verminderde slaapkwaliteit tijdens fases van de menstruatiecyclus wanneer deze hormonen laag zijn.

De studie benadrukt ook een hardnekkige bias in biomedisch onderzoek: de ondervertegenwoordiging van vrouwen in dierstudies. Dit kan leiden tot een slechte evaluatie van behandelingen, doordat de werkzaamheid of de bijwerkingen die specifiek zijn voor vrouwen worden onderschat.

De auteurs roepen op tot een evenwichtige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in toekomstig onderzoek, aparte analyse van gegevens voor mannen en vrouwen en herevaluatie van eerdere onderzoeken. Deze stappen zijn essentieel als we ons begrip en de behandeling van slaapstoornissen en andere pathologieën willen optimaliseren.

The importance of including both sexes in preclinical sleep studies and analyses