Zoekveld

Artsen en zorginstellingen waarschuwen voor gevolgen van uitblijven budgettoekenning
05/11/2024 - 12:25

De Belgische artsenvakbond BVAS zegt dat het uitblijven van een begroting voor de ziekteverzekering 2025 zeer grote schade veroorzaakt. "Als de huidige impasse aansleept en de regering in lopende zaken nu geen beslissing neemt, dreigt een ontwrichting van het systeem", klinkt het maandag. "Het is de huidige regering in lopende zaken die de bevoegdheid heeft om over het budget gezondheidszorg te beslissen."

Vorige week schreef het artsensyndicaat, samen met de ziekenfondsen, reeds een brief aan het kernkabinet. "We doen op u - als premier in lopende zaken - een beroep om de zaken in goede banen te houden", schreef men toen. De brief had vooral als doel om de index (3,3 procent) en de groeinorm (2,5 procent) in het budget van 2025 toegekend te krijgen. 

"Die toekenning staat nu op losse schroeven", schrijft BVAS maandag in een persbericht. "Dat komt omdat het gezondheidsbudget op 21 oktober niet werd aanvaard door de regeringsfractie binnen de Algemene Raad." BVAS zegt dat het de tariefzekerheid voor de patiënten in de toekomst wil blijven garanderen.

"Indien de budgettaire onzekerheid toch zou blijven bestaan en zo ook andere bepalingen uit het Medico-Mut-akkoord niet zouden worden nageleefd, is een opzeg van het akkoord voor 2025 een mogelijke volgende stap", aldus nog de artsenvakbond. "Op dit moment gaan de aangekondigde besparingsmaatregelen op het vlak van teleconsultaties nog niet in."

In de brief aan de eerste minister schuwt BVAS de grote woorden niet. "Niet alleen is het vertrouwen bij alle partners van de gezondheidszorg geschaad, ook dreigt één van de grootste troeven van onze Belgische gezondheidszorg - een toegankelijke, betaalbare en kwalitatieve zorg - in het gedrang te komen."

Zonder een goedgekeurd budget blijft de onzekerheid voorlopig erg groot of er in 2025 wel een toekenning komt van de index en/of de groeinorm. Beiden vormen volgens de artsen "essentiële financiële zuurstof voor de verschillende zorgverleners en zorginstellingen".

Zonder aanpassing van de budgetten zouden de zorginstellingen niet meer uit de kosten geraken, besluit BVAS. Men spreekt van een mogelijke "golf van deconventioneringen in talrijke sectoren". "Dit is desastreus voor de patiënten die het risico lopen de financiële gevolgen hiervan te moeten dragen."

bron: belga