Britse onderzoekers hebben onderzocht of laryngofaryngeale aandoeningen kunnen leiden tot een vermindering van de baroreflexen die betrokken zijn bij de bloeddrukregulatie.
De onderzoekers vergeleken de hartslag, bloeddruk en baroreflexgevoeligheid van 23 patiënten die waren opgenomen voor KNO-chirurgie met aëroedestieve (laryngofaryngeale) symptomen en 30 patiënten die waren opgenomen voor gastro-enterologie met oesofago-gastrische spijsverteringssymptomen in de University Hospitals of Dorset NHS Foundation Trust in het Verenigd Koninkrijk.
Reflux was een veel voorkomende oorzaak van symptomen in beide groepen, waarbij de meeste gevallen zich voordeden in de digestieve groep. Andere oorzaken, zoals het dunner worden van de stembanden, kwamen voor in de luchtwegklachtengroep. Met Covid ontwikkelen steeds meer mensen strottenhoofdaandoeningen.
Het team ontdekte dat patiënten in de aerodigestieve groep een hogere hartslag in rust, een lagere bloeddruk in rust en een lagere baroreflexgevoeligheid hadden dan patiënten in de digestieve groep.
Een verminderde baroreflexgevoeligheid beïnvloedt de overleving onafhankelijk van andere cardiovasculaire risico's, dus als de gevonden associatie wordt bevestigd door toekomstige onderzoeken, zal de noodzaak om nauwkeurige diagnoses te stellen en vroegtijdige en definitieve behandelingen te bieden zeer belangrijk worden.
Het onderzoek draagt bij aan de groeiende belangstelling voor de nervus vagus. De nervus vagus regelt niet alleen de bloeddruk via de baroreflex, maar ook de hartslag, spijsvertering, ademhaling, stemming en tal van andere lichaamsfuncties die onze gezondheid en ons welzijn beïnvloeden.
Volgens de onderzoekers zou dit onderzoek ons moeten helpen om meer holistisch over patiënten te denken.