Zoekveld

Taurine: een bron van jeugdigheid?
13/06/2023 - 10:26

Een nieuwe studie door onderzoekers van Columbia University, gepubliceerd in Science, onthult dat een gebrek aan taurine, een voedingsstof die in het lichaam wordt geproduceerd en in veel voedingsmiddelen aanwezig is, een factor is bij veroudering bij dieren. De onderzoekers ontdekten ook dat taurinesupplementen het verouderingsproces in wormen, muizen en apen kunnen vertragen en zelfs de gezonde levensduur van muizen van middelbare leeftijd met 12% kunnen verlengen.

Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Science, suggereert dat taurine de rol van een jeugdelixer zou kunnen spelen, waardoor het mogelijk wordt om langer en in betere gezondheid te leven. In de afgelopen decennia hebben wetenschappers geprobeerd interventies te vinden die de gezondheid van ouderen verbeteren, omdat de levensverwachting van mensen is toegenomen en het verouderingsproces kan worden beïnvloed.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde moleculen in het bloed verband houden met veroudering, maar het was niet duidelijk of het actieve factoren waren of slechts indicatoren van veroudering. Studies hebben aangetoond dat taurine een rol speelt bij botvorming, immuunfunctie, zwaarlijvigheid en functies van het zenuwstelsel. Deze bevindingen leidden ertoe dat onderzoekers zich afvroegen of het taurinegehalte in het bloed van invloed is op de algehele gezondheid en levensduur.

De onderzoekers observeerden een significante afname van het taurinegehalte met de leeftijd bij muizen, apen en mensen. Om te bestuderen of een tekort aan taurine een factor was bij veroudering, voerden de onderzoekers een experiment uit op oudere muizen en ontdekten dat taurinesupplementen de gemiddelde levensverwachting met 12% verhoogden bij vrouwelijke muizen en met 10% bij mannelijke muizen.

Taurine supplementen verbeterden ook de gezondheid van de muizen, verminderden gewichtstoename, verhoogden het energieverbruik, versterkten de botmassa, verbeterden de spierkracht, verminderden depressief en angstig gedrag en stimuleerden het immuunsysteem. Op cellulair niveau verbeterde taurine tal van functies die met veroudering in verband worden gebracht, zoals het verminderen van het aantal verouderde cellen, het verbeteren van de celoverleving en het verbeteren van de mitochondriale prestaties.

Vergelijkbare effecten werden waargenomen bij resusmakaken van middelbare leeftijd die taurine kregen toegediend. Om te bepalen of taurine echt voordelen heeft voor de gezondheid van mensen, zijn echter gerandomiseerde klinische onderzoeken nodig.

De onderzoekers wijzen erop dat taurine potentiële voordelen heeft, omdat het van nature in het lichaam wordt aangemaakt en via de voeding kan worden verkregen. Het heeft ook geen bekende toxische effecten en kan worden verhoogd door lichaamsbeweging. Hoewel het taurinegehalte met de jaren afneemt, moet nog worden vastgesteld of dit komt door een gebrek aan lichaamsbeweging of door andere factoren.

Concluderend suggereert dit onderzoek dat taurine een veelbelovende manier zou kunnen zijn om de gezondheid te verbeteren en een gezonde levensduur te verlengen, maar verder onderzoek is nodig om de effectiviteit bij mensen vast te stellen.

Taurine deficiency as a driver of aging