
Onderzoekers hebben een test ontwikkeld om het dieet van mensen met een chronische darmziekte of prikkelbare darmsyndroom beter te begeleiden.
In België lijdt ongeveer 10% van de bevolking aan het prikkelbare darmsyndroom. Veel patiënten raadplegen herhaaldelijk verschillende specialisten zonder altijd een oplossing te vinden. Het probleem is vaak om snel uit te vinden wat de oorzaak is van de herhaalde aanvallen...
Dit geldt ook voor patiënten met chronische darmziekten (CID) zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Samen treffen ze 30.000 mensen in ons land.
Een Canadees team heeft een fecale test ontwikkeld waarmee snel beslissingen over voeding kunnen worden genomen. Het onderzoeksteam ontdekte dat bepaalde voedingsvezels bij sommige patiënten een ontstekingsreactie uitlokken, waardoor de symptomen verergeren. Zij hebben gewerkt aan de ontwikkeling van een ontlastingstest om de microben in de darmen van elke patiënt te onderzoeken om te voorspellen wie negatief zal reageren, zodat voedingsaanbevelingen en behandeling op elke patiënt kunnen worden afgestemd.
Mensen met een inflammatoire darmziekte kunnen binnenkort toegang krijgen tot persoonlijke voedingsadviezen om zich beter te voelen, dankzij nieuw onderzoek naar de invloed van voedingsvezels op de ziekte.
Onderzoekers hebben vastgesteld dat specifieke soorten vezels in voedingsmiddelen zoals artisjokken, cichoreiwortel, knoflook, asperges en bananen bijzonder moeilijk te fermenteren zijn als bepaalde bacteriën afwezig zijn of slecht functioneren.
Dit is vaak het geval bij IBD-patiënten. Dit treft ongeveer 20-40% van de IBD-patiënten, terwijl de rest er vrij van is. Voor deze laatste hebben de vezels een ontstekingsremmend effect.
Unfermented β-fructan fibers fuel inflammation in select inflammatory bowel disease patients