
In de laatste twee weken van januari werden zowat 16 procent van de coronabesmettingen veroorzaakt door de Britse variant. Dat zei viroloog Steven Van Gucht vrijdag op de persconferentie van Sciensano en het Nationaal Crisiscentrum. De gemuteerde versie is daarmee nog wel in opkomst, maar de toename lijkt te vertragen in vergelijking met de eerste weken.
Volgens Van Gucht houdt de plateaufase in de cijfers al een tijdje aan. Hij noemt het indrukwekkend dat ons land erin geslaagd is de cijfers de voorbije maanden stabiel te houden, terwijl die in andere landen de hoogte in schoten. "Dit vroeg een enorme inspanning en solidariteit waar we terecht trots op mogen zijn", klinkt het.
Afgelopen week, tussen 26 januari en 1 februari, waren er gemiddeld 2.349 nieuwe besmettingen per dag, een kleine toename van 5 procent in vergelijking met een week voordien. De toename doet zich vooral voor in Wallonië (+20 procent) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (+5 procent). In Vlaanderen kennen we een stabilisatie, maar in Limburg is er met 7 procent een forse afname. Bij kinderen en tieners stijgt het aantal besmettingen met respectievelijk 20 en 22 procent, maar de toename is beduidend minder dan de vorige weken.
De voorbije twee weken werden zowat 16 procent van de besmettingen veroorzaakt door de Britse variant. De gemuteerde versie is daarmee nog steeds in opmars, maar de toename lijkt wel te vertragen.
Het aantal ziekenhuisopnames gaat verder in dalende lijn. Afgelopen week waren er gemiddeld 121 opnames per dag, zowat 4 procent minder dan de week voordien. De laatste drie dagen zien we telkens wel meer dan 130 opnames per dag, vooral in Brussel, Limburg, Luik, Namen en Waals-Brabant. Er liggen op dit moment 1.752 COVID-19-patiënten in het ziekenhuis, waarvan 306 op intensieve zorgen.
De overlijdens hebben vorige week een flinke duik genomen en schommelen nu rond de 40 per dag, een daling met 21 procent. Die daling is het meest uitgesproken in woonzorgcentra, waar het aantal sterfgevallen met 27 procent afnam.
Er werden in de afgelopen periode gemiddeld 49.600 tests per dag afgenomen, een stijging met 10 procent. De positiviteitsratio bleef nagenoeg stabiel op 5,5 procent. Het reproductiegetal is wel opnieuw boven de 1 gestegen, wat betekent dat de epidemie aan kracht toeneemt.
Intussen hebben 307.400 mensen in ons land een eerste vaccinatie gekregen, iets meer dan 44.000 daarvan ontvingen al een tweede prik.